Slovensko sa zúčastní na cvičení krízového manažmentu NATO

21.08.2013 Bratislava


Bratislava (TASR) – Slovensko sa v budúcom roku zapojí do cvičenia krízového manažmentu Severoatlantickej aliancie (NATO) CMX 2014. To by s malo uskutočniť na jar. Vyplýva to z návrhu na zabezpečenie prípravy, vykonania a vyhodnotenia cvičenia, ktorý dnes schválila vláda. Koordinátorom cvičenia v rámci SR sa stal minister obrany Martin Glváč (Smer-SD).

Cvičenie bude zamerané na hrozby z oblasti použitia zbraní hromadného ničenia (okrem použitia nukleárnych zbraní) a kybernetickej obrany. Cvičenia sa konajú spravidla každý rok. "Cvičenia krízového manažmentu NATO majú za cieľ precvičovať systémy krízového manažmentu NATO a členských krajín, v prípade rozhodnutia aj partnerských a ďalších pozvaných krajín a medzinárodných organizácií v kontexte operácií medzinárodného krízového manažmentu," uvádza sa v predkladacej správe.

"Základným cieľom cvičenia v rámci Slovenskej republiky je precvičiť schopnosť aktívne pôsobiť v rámci NATO pri riešení krízovej situácie v súlade so scenárom cvičenia," uvádza sa v materiáli. V rámci cvičenia by sa mala okrem iného precvičiť súčinnosť ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy SR pri spolupráci s NATO či preskúšať úroveň spracovania Katalógu opatrení Národného systému reakcie na krízové situácie.
 

Vyberte región